czwartek, 14 marca 2013

Pizza razowa orkiszowa z papryką i cykorią oprószona rukolą




Prawdą jest, że czasami nie trzeba mieć wyszukanych produktów żeby stworzyć coś dobrego... Tym razem postanowiłam zrobić pizzę i kiedy decyzja już zapadła zorientowałam się, że mam niewiele w lodówce.. resztkę drożdży, sera, jedną paprykę, cebulę i cykorię... ale jak ja już się nastawię na konkretny smak to nie ma odwrotu...






Składniki:

160 ml ciepłej wody
30 g drożdży świeżych
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżeczka soli morskiej
łyżka oliwy
łyżeczka cukru nierafinowanego

sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
pomidory suszone, chilli, oregano
ząbek czosnku 1-2
pół łyżeczki soli

ser żółty
cykroia
cebula
papryka czerwona
papryczka chilli


świeża rukola
 

Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie i dodajemy trochę mąki i cukier. Za chwilę dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je wałkiem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy pokrojone w plasterki składniki. Pieczemy w rozgrzanym do 220'C piekarniku przez ok. 20 min. Po 10 minutach zmniejszamy temp do 200'C.
Podajemy ze świeżą rukolą.





Bez dodatku chilli, odpowiednia dla dzieci po 2-3 roku życia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...