wtorek, 19 marca 2013

Pieczone pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami NA OSTRO




To jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto pasztecikowe-pierogowe. Robi się je bardzo szybko i smakuje świetnie. Tym razem z farszem z czerwonej soczewicy, pieczarek i ostrego chilli.



Jeśli chcemy, żeby maluchy poniżej 5 roku życia zjadły z nami takie pierożki, nie dodawajmy chilli i ograniczmy ilość soli oraz pieprzu.










Składniki:

ciasto:

40g drożdży świeżych
80ml wody (ja użyłam tej po gotowaniu soczewicy, jest nieco bardziej gęsta)
300g mąki orkiszowej pełnej
80g oleju kokosowego
2 jajka
sól mroska
cukier kokosowy do smaku

farsz:

soczewica czerwona
2 cebule
pieczarki
ząbek czosnku
papryczka chilli żółta ostra
pieprz kolorowy
przyprawy: kminek, papryka, czarnuszka, lubczyk, imbir, kolendra, pieprz cayenne

jajko
oliwa
przyprawy
sezam niełuszczony


Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę porządnie płuczemy pod bieżącą chłodną wodą. Zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy wchłonie większość wody i będzie miękka. Odcedzamy. Ja wodę zachowałam do przyrządzenia ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulkę dorzucając pieczarki i papryczkę chilli pokrojone w plasterki. Przyprawiamy do smaku: pieprzem, pozostałymi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec dodajemy soczewicę i mieszamy jeszcze chwilkę smażąc. 





 Składniki na ciasto łączymy zaczynając od drożdży, wody i mąki.  Dodajemy pozostałe i wyrabiamy ciasto w melakserze lub ręcznie. Zostawiamy do wyrośnięcia na chwilkę ok, 10 min, Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy jedną na placek o grubości ok 0.5 cm. Wycinamy kółka większą szklanką albo pojemnikiem o okrągłym brzegu. Jeszcze lekko wałkujemy i na środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy dokładnie jak tradycyjne pierogi. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem rozbełtanym z oliwą i przyprawami i posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. ok. 180-190'C przez ok. 15-20 min. Polecam podawać od razu jedynie lekko przestudzone, a przed podaniem drugiego dnia odświeżyć w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...