poniedziałek, 25 marca 2013

Pierwsze PULPECIKI - wegetariańskie z czarnej soczewicy, pieczarek i płatków ryżowych




Pulpeciki zrobiły się z myślą o maluszku, żeby mógł pomemłać nieco innego jedzonka. Nawet ładnie się z nimi rozporządził, pierwszego dnia poszły 4, a drugiego 3. Są bardzo delikatne ale jednocześnie ciekawe w smaku, smakują troszkę jak pyzy. Polecamy jako zamiennik mięsnych pulpecików lub kluseczków do sosów. Doskonałe do pikli i kiszonek.





Składniki:

210 g czarnej soczewicy ugotowanej wcześniej (u nas z dnia poprzedniego)
220 g płatków ryżowych ugotowanych wcześniej (u nas mix ryżowe z owsianymi górskimi)
60 g pieczarek uduszonych i lekko podsmażonych z cebulką (na oleju kokosowym)
50 g skrobi kukurydzianej
60 g kaszki owsianej pełnoziarnistej błyskawicznej (u nas Holle dla dzieci)
garść natki pietruszki
łyżka cukru kokosowego/syropu z agawy
sól do smaku
czosnek niedźwiedzi
kurkuma
pieprz kolorowy
imbir
mieszanka bazylia, czosnek, suszone pomidory
ząbek czosnku
jajko
kaszka owsiana Holle do toczenia kulek i panierowania






Wszystkie składniki lekko mielimy, żeby płatki, soczewica i pieczarki zachowały grudkowatą strukturę. Na koniec wysypujemy na talerz kaszkę błyskawiczną i toczymy kuleczki. Wrzucamy na wrzący bulion warzywny. Gotujemy chwilkę jak kluseczki ok. 5-7 min. Podajemy z sosem lub z kiszonkami. Takie pulpeciki możemy podać maluchom po 1 roku życia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...