poniedziałek, 11 marca 2013

Pikantne pieczone placki ryżowe z suszonymi pomidorami - BEZGLUTENOWE





Miałam ochotę na ziemniaczane placki, ale kiedy w rondelku spostrzegłam ugotowany czerwony ryż pomyślałam że tak będzie szybciej i na pewno zdrowiej. Polecam na gorąco i na zimno, świetnie smakują na drugi dzień.







Składniki:

ok. 200 g ugotowanego ryżu czerwonego
120 g ugotowanej marchwi
2 cebule
kilka sztuk suszonych pomidorów namoczonych nieco wcześniej
jajko
100 g mąki ryżowej
łyżka oleju kokosowego
przyprawa: chilli, suszone pomidory, oregano
odrobina soli






Wszystkie składniki oprócz mąki miksujemy/mielimy w melakserze na średnią grubość (tak żeby się zmieszało, ale nie było zbyt rzadkie). Na koniec dodajemy mąkę. Na blasze wyłożonej papierem łyżką wykładamy ciasto w formie placków. Pieczemy w ok. 190-200 'C do zarumienienia (ok. 20 min). Dobrze komponują się z jogurtem greckim, albo sosem czosnkowym lub tzatzykami.




Placuszki ze względu na zawartość chilli nie są bezpieczne dla maluchów poniżej 5 r.ż. Jeśli jednak zrezygnujemy z tej przyprawy możemy podać dzieciom po 3 roku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...