środa, 20 marca 2013

Puszyste placuszki jabłkowe po 10 miesiącu


 



Pierwsze bananowe placuszki Kordka tak dobrze się przyjęły, że postanowiliśmy wypróbować wersji z jabłuszkiem, która często gościła na naszych stołach, kiedy jeszcze mały jedynie ciągnął z butli. Polecam!







Składniki:

5 jajek
5 łyżek mąki orkiszowej pełnej
1-2 łyżki cukru kokosowego (puder)
łyżeczka oleju kokosowego
5 małych jabłek
1 łyżka inuliny
cynamon do smaku


Bardzo ważne dla puszystości placuszków jest ubicie białek osobno na sztywną pianę, a pod koniec ubijania należy dodać inulinę i cukier i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wszystkie składniki oprócz jabłek dodać delikatnie mieszając, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać delikatnie z ciastem. Smażyć na lekko zwilżonej olejem kokosowym patelni, na małym ogniu pod przykryciem zmieniając strony placków. Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas dla małego z musem bananowo-jabłkowym. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...