czwartek, 14 marca 2013

Pierwsze kluseczki KLUCHY-PODUCHY bezglutenowe




U nas dopiero zaczyna się etap bardziej stałych posiłków, w nieco większych kawałeczkach, to nieco trochę na wyrost, ale zawsze to już nie papki. Były już pierwsze placuszki na śniadanie, tym razem propozycja na obiadek lub kolację dla maluchów po 10 miesiącu, jeżeli radzą sobie już ze stałymi posiłkami - błyskawiczne puszyste kluseczki.



Składniki:

4 jajka
330 g kaszy jaglanej (wcześniej ugotowanej)
150 g skrobi kukurydzianej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru nierafinowanego

woda
oliwa



Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i oliwą. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z żółtkami i blendujemy/milimy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy skrobię, sól i cukier i miksujemy razem na puszysty "budyń". Łyżką wykładamy na wrzątek małe porcje i czekamy kilka minut po wypłynięciu na górę, od czasu do czasu zanurzając kluseczki pod powierzchnią wody. Wyjmujemy na talerz posmarowany oliwą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...