czwartek, 19 września 2013

Kruche ciasto daktylowe ze śliwkami pod chmurką BEZ CUKRU






Cista kruche nie należą do moich ulubionych, bo zazwyczaj zawierają dużo masła i cukru w oryginalnych przepisach. Kiedyś więcej eksperymentowałam z tłuszczem zamieniając masło na olej kokosowy i na pewno do tego wrócę. Tymczasem, w tym przepisie skupiłam się na zastąpieniu cukru  suszonymi daktylami i ksylitolem.




Składniki:

ok. 180g mąki ( u mnie 110g orkiszowej jasnej i 70g orkiszowej pełnoziarnistej)
niecałe 100g masła
16 daktyli suszonych bez pestek
1 żółtko
15g ksylitolu
skórka pomarańczowa macerowana w ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia bio


śliwki

białko

łyżeczka ksylitolu

laska wanilii

kruszonka z tego przepisu KLIK








Wszystkie składniki na ciasto zmielić tak, by pozostawić kawałeczki daktyli. Ciasto wyrobić, wyłożyć formę i schłodzić ok. 30-40 min w lodówce. Na cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki. Białko ubić na sztywną pianę z łyżeczką ksylitolu i ziarenkami wanilii.



 




 Piankę wyłożyć na śliwki i posypać kruszonką.




 




Piec w temperaturze ok. 180'C przez ok. 40 min regulując temperaturę wg uznania. Smacznego!






7 komentarzy:

  1. Ale świetny patent na kruche ciasto.
    A co znaczy zmielić składniki? chodzi by zmielić daktyle tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmielić razem wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym jeśli się takim dysponuje, albo oddzielnie daktyle (bo głównie chodzi o nie) i z resztą postępować jak w tradycyjnym kruchym, czyli zagniatać - może nawet oddzielne zmielenie daktyli okaże się lepszym sposobem, bo masło nie utrze się zbyt gładko.

      Usuń
  2. ciasto super! Zrobiłam co prawda z mąką pszenną, bo innej nie miałam, ale i tak jest super! Dzięki Pani już nigdy nie zrobię tradycyjnego kruchego - dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również odkąd stosuję suszone daktyle w kuchni zamiast cukru - uwielbiam wypieki z nimi... problem na razie jest z biszkoptem, ale może przepis się wymyśli kiedyś ;)

      Usuń
  3. A czym można zastąpić ksylitol? mam stewie, nierafinowany brązowy cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i jednym i drugim, ale teraz nie wiem ile stewii, bo są różne, ale cukrem nierafinowanym w tej samej proporcji co ksylitolem można śmiało.

      Usuń
  4. Na pierwszy rzut oka widać, że blog prowadzony z pasją, a po wczytaniu się w posty mamy tylko potwierdzenie tego :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...