wtorek, 25 marca 2014

Chleb bezglutenowy na zakwasie. Gryczano-ryżowy z czarnuszką.






W końcu się zebrałam i wyhodowałam swój pierwszy w życiu i do tego bezglutenowy zakwas. Chleb na zakwasie bardziej mi odpowiada, nie tylko dlatego, że jest zdrowszy, ale jest również bardziej wilgotny i ma ten wspaniały posmak prawdziwego chleba. Taki zakwas jest uniwersalny i nie do wyczerpania, można go przechowywać w lodówce, a w momencie kiedy tylko zapragniemy go wykorzystać, wystarczy go dokarmić dzień wcześniej i pozostawić w cieplejszym miejscu.



ZAKWAS bezglutenowy, gryczano-ryżowy.



Składniki:

Mix mąk (do zmielenia):

300g kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki siemienia lnianego
150 g ryżu białego
 
2 łyżeczki soku z kiszonych ogórków lub 2 łyżeczki suchego zakwasu bezglutenowego (dostępne na allegro lub w sklepach ze zdrową żywnością)
łyżeczka cukru nierafinowanego lub innego słodu bezglutenowego




Każde okienko w ramce to kolejny dzień, i tak codziennie, przez 7 dni hodujemy zakwas, dodając mniej więcej o tej samej godzinie porcję mąk i ciepłej wody przegotowanej oraz innych składników. Zakwas przechowujemy w temperaturze ok. 30'C lub w temp. pokojowej w szklanym, litrowym słoiku przykrytym ręcznikiem papierowym z gumką.



120 ml mixu mąk  +120 ml ciepłej wody przegotowanej, 2 łyżeczki soku z ogórków
60 ml mixu mąk + 60 ml wody ciepłej przegotowanej
40 ml mixu mąk + 40 ml ciepłej wody przegotowanej
40 ml mixu mąk + 40 ml ciepłej wody przegotowanej
łyżeczka cukru trzcinowego + 40 ml mixu + 40 ml ciepłej wody przegotowanej
40 ml mixu +40 ml wody
2 łyzeczki suchego kwasu + 40 ml mixu mąk + 40 ml ciepłej wody przegotowanej



Po tym czasie zakwas jest aktywny, dobrze dokarmiony i rośnie w temperaturze ok. 30-40'C (możemy wstawiać go co jakiś czas do piekarnika lub innego inkubatora, żeby trochę podskoczył do góry). Ja na koniec zdecydowałam się dodać zakwasu suchego ponieważ zapach ogórków bardzo mi przeszkadzał.






























Składniki:

30g siemienia lnianego (zmielić)
120 g mąki ryżowej
220 g mąki gryczanej
50 g błonnika jabłkowego
2,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru z agawy/innego
100 g mąki ziemniaczanej
130 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych z łyżką oleju kokosowego/jogurtu/masła/mleka)
ok. 550 ml ciepłej wody
120 g zakwasu gryczano-ryżowego
2 łyżeczki czarnuszki




 




Wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do foremek (najlepiej silikonowych - nie trzeba wtedy niczym ich podsypywać). Odstawić na ok. 6-7 godzin w temp. ok. 30-40'C, najlepiej do piekarnika, włączając go okresowo, żeby cały czas nie chodził. Kiedy chleb wysoko wyrośnie, piekarnik nastawić do 190'C i od momentu osiągnięcia tej temperatury piec ok. 40 min. Następnie wyjąć chleby z formy, odwrocic do góry spodem i piec na kratce z termoobiegiem w ok.170'C ok. 15 min i jeszcze z 10 min w 160'C opcją góra-dól. Studzić na kratce i kroić po wystygnięciu. Przechowywać w chłodnym miejscu w ściereczce bawełnianej i torbie foliowej lub pojemniku.









Wkrótce przepis na chleb mieszany bezglutenowy z mąką jaglaną.



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię chleb na zakwasie ryżowym i gryczanym. Jednak zdarzyło mi się kilka razy, że gryczany zakwas się popsuł po 2-3 dniach... Może spróbuję zrobić taki gryczano-ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam, że gryczany lubi się psuć, mi się udał taki mieszany od razu, ale po fakcie, na forach czytałam, że lepiej stratować z ryżowej mąki, a dopiero w kolejnych dniach dodawać gryczanej.

      Usuń
  2. Nie trzeba dawać soku z ogórków , wystarczy trochę soku z cytryny , niektórzy dawali trochę soku z kwaśnych jabłek lub domowej kiszonej kapusty(nie ma posmaku czosnku i lepiej służy)
    Tu jest mój stary przepis na te różne bezglutenowe zakwasy oraz przykładowy chleb na nich
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21546

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...