Za ciosem podaję przepis na czekoladową wersję wegańskiej "czekolady" w formie tabliczki.
Składniki:
110 ml roztopionego oleju kokosowego
30 g cukru pudru z agawy (ok. 3 większe łyżki)
1 łyżeczka pudru z wanilią burbońską/ lub sam miąższ wanilii z połowy laski)
60 g mąki kokosowej oczyszczonej drobnej (ok. 4 czubate łyżki)
90 g kaszy jaglanej ugotowanej
2 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej/macerowanej (tu przepis na domową KLIK)
2 czubate łyżeczki kakao lub karobu
Postępujemy tak samo jak w przypadku "białej czekolady" KLIK, tylko dodajemy 2 łyżeczki kakao lub karobu. Taka czekolada nie jest tak twarda i krucha jak ta prawdziwa, ale na pewno zaspokoi ochotę na coś słodko-czekoladowego ;)
Czyli ugotowaną kaszę jaglaną jak najgładziej blendujemy z roztopionym olejem kokosowym i
cukrem. Dodajemy mąkę kokosową i resztę składników (oprócz skórki), miksujemy wszystko razem i na koniec dodajemy skórkę. Mieszamy i przekładamy
do sylikonowej keksówki, dociskamy bardzo mocno i
przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na noc. Kroimy w kostkę i przechowujemy do
wyczerpania w lodówce. Możecie użyć swoich ulubionych dodatków, płatków
migdałowych, żurawiny itp. Tabliczka takiej czekolady to słodki pomysł na zdrowy
podarunek dla bliskich.
a taki wzorek to jak zrobić? masz jakis specjalny stempel do wytłaczania?
OdpowiedzUsuńAsia R.
Foremka keksówka ma po prostu takie dno ;) zupełny przypadek
Usuńta folia aluminiowa i ten puder z agawy mnie nie przekonują, ale to łatwo da się zastąpić czymś zdrowszym. Generalnie przepis wart wypróbowania, co uczynię już jutro i dam znać.
OdpowiedzUsuńSpokojnie, folia aluminiowa nie promieniuje! ;) a bezpośredniego kontaktu nie ma z czekoladą. Co do pudru z agawy, wolę go niż cukier, ale zamienników cukru jest już całkiem spory wybór więc również chętnie wypróbuję z czymś zdrowszym :)
UsuńDroga Kamilo, proponuję poprawić nagłówek, bo pewnie tabliczka jest wegańska, a nie wgańska.
OdpowiedzUsuńNiestety, tak "egzotyczne" składniki (olej kokosowy, puder z agawy, mąka kokosowa) są w większości mniejszych miejscowości nieosiągalne, a może ty mieszkasz w którymś z "egzotycznych" krajów, a nie w Polsce, to możesz sobie poszaleć z takimi składnikami.
a to się złośliwiec trafił :D
Usuńw dobie globalizacji zakupy można robić w każdym zakątku świata mieszkając w najmniejszej Koziej Wólce.
a w dobie internetu ma się sporo odwagi, ale tylko jako anonim :D
Drogi bezimienny, dziękuję za niezwykle cenne uwagi. Jeśli z tak małej miejscowości masz dostęp do internetu, to zapewne również możesz skorzystać z zakupów online.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście czekolada świetnie wygląda!!! Jako wielka zwolenniczka kaszy jaglanej, a dodatkowo bezmleczny i bezglutenowy człowieczek, zastanawiam się czym zastąpić mąkę kokosową, olej kokosowy i ten cukier puder z agawy. Czy odpowiednio mąka z orzeszków arachidowych, olej z orzechów włoskich lub z pestek dyni (cudowny smak) i cukier puder trzcinowy- byłyby odpowiednie? Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńmozna zastapic make kokosowa jakas bardziej "zwykla"? orkisz? a moze mielone siemie lniane sie nada?
OdpowiedzUsuńmąka kokosowa to zmielone wiórki kokosowe :)
UsuńWygląda całkiem fajnie. Ciekawe czy też tak smakuje... zwłaszcza jak jest się przyzwyczajonym do smaku "sklepowych" czekolad...
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, chociaż wahałabym się czy nazwać to czekoladą :) na pewno można więcej zjeść bez konsekwencji dietetyczno-wagowych :)
OdpowiedzUsuń