W końcu udał mi się bezglutenowy chlebek, którym mogę się z Wami podzielić. Do tej pory piekłam pieczywo mieszane, ale zawsze z mąką orkiszową, ale odkąd odstawiliśmy gluten to zamieniliśmy pieczywo na ziemniaki, bo bezglutenowe wypieki to spore wyzwanie. Przed tym małym sukcesem było mnóstwo konsultacji (dzęki Basiu) i wsparcia w innych sprawdzonych przepisach, aż w końcu dopasowałam go do naszych potrzeb i smaków. Dobrze mieć sprawdzony przepis na smaczny chleb bez glutenu, tak na wszelki wypadek... tylko odkąd nam się udał, to pieczemy co 3 dni i mam wrażenie, że teraz będzie fascynacja kanapkami w mojej kuchni ;) Podaję przepis na 1 bochenek z formy o wymiarach ok. 18/12 cm.
Składniki:
mix mąk:
160g mąki gryczanej (zmielonej gryki niepalonej)
170g mąki ryżowej (zmielonego ryżu białego)
65g siemienia lnianego mielonego
ciasto właściwe:
200g mixu mąk (przesianego przez sito)
120g mąki gryczanej gładkiej (gotowej)
50g skrobi ziemniaczanej
40g ziemniaków gotowanych
40g ziemniaków gotowanych
20g błonnika jabłkowego (zamiast gumy guar)
2-3 łyżeczki soli różowej
ok. 370 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
15g drożdży świeżych
łyżeczka zakwasu aktywnego lub sok z ogórków kiszonych lub niepasteryzowany ocet jabłkowy (zamiast części wody)
Chleb robię w sylikonowej formie, tradycyjną
trzeba wysmarować i oprószyć mąką lub otrębami gryczanymi. Do 200g mixu mąk dodałam 120g mąki gryczanej gotowej (gładszej niż moje
zmielone), 50g skrobi ziemniaczanej, 20g błonnika jabłkowego i ok. 2,5 łyżeczki soli - mam małe łyżeczki.
Najpierw
zrobiłam zaczyn z 15g drożdży, 200 ml ciepłej wody z 2 łyżeczkami cukru
trzcinowego, 4 łyżkami mixu tych mąk (ma być dość luźny) i łyżeczką
zakwasu. Wymieszałam drewniana łyżką i odstawiłam w
ciepłe miejsce pod ściereczką aż podrósł o ok. 1/3 objętości. Później
wymieszałam go z mixem mąk i dodałam ok. 40g ugotowanych i ugniecionych
ziemniaków (moje były z wczoraj z olejem kokosowym) i
do tego dodałam ok. 170 ml wody. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany - nie lejącej się, a wykładanej łyżką. Przełożylam do foremki,
wierzch wygładziłam mokrą ręka i oprószyłam mąką i wstawiałam do
piekarnika do temp. ok. 30'C. Zostawiłam na ok. godzinę pod ściereczką.
Wyrosło ładnie, zdjęłam ścierkę i włączyłam piekarnik (góra-dól) do 190'C
i jak osiągnął temp. nastawialm na 40 minut. Po upływie 40 min wyjęłam bochenek z foremki i położyłam do góry spodem na kratce w piekarniku żeby
doszedł od dołu i odparował. Opiekałam jeszcze przez ok. 20 min na
zmianę góra-dół/termoobieg (jak włączałam termoobieg, to zmniejszałam temp. do 170'.
Wyjęłam na kratkę i kroiłam dopiero jak ostygł.
Chlebek jest super, jak dla mnie. W planach bezglutenowy chleb bez drożdży na zakwasie gryczanym. Tym razem zamiast części wody można dodać trochę octu jabłkowego
domowego, albo kwasu z ogórków lub kapusty. Przechowuję go zawiniętego w ściereczkę i torebkę foliową. Zachowuje świeżość do kilku dni, jeśli zostanie to zasuszam na bezglutenową "bułkę" tartą.
czy błonnik jabłkowy jest konieczny w tym przypadku?
OdpowiedzUsuńI ile tych ziemniaków trzeba dodać?:) I czy też muszą być czy można je pominąć?:)
Z czego wynika chęć pominięcia ziemniaków i błonnika? Obydwa składniki nadają miękkości i sprężystości, więc bez nich chleb może być bardziej suchy i może się kruszyć, bo nie zawiera glutenu, ale można spróbować.
Usuńa już widzę że 40g ziemniaków:D czy mogę je pominąć i dodać coś innego?
OdpowiedzUsuńzamiast skrobi ziemniaczanej można użyć np. tapiokę, czyli skrobię z manioku
Usuńraczej ugotowanego ziemniaka nie zastąpi, ewentualnie ugotowany bób lub inny groch owszem, choć też może szybko wysychać, ziemniaki ładnie trzymają wilgoć :)
UsuńW składnikach nie masz tych gotowanych ziemniaków, stąd sądziłam, że chodzi o skrobię. Ja kiedyś robiłam bezgluten z tartą cukinią innym razem z marchwką i też dawało radę, ale możliwe, że ziemniaki są tu lepsze
Usuńno tak marchewka gotowana też zdaje egzamin i dynia, chociaż też do chleba dałabym ten ziemniak ;), ale moze kiedys sprobuje bez, cukinii nie próbowałam, już poprawione, uleciało mi
UsuńA co to jest ten błonnik jabłkowy ?????:/
OdpowiedzUsuń