środa, 5 marca 2014

Budyniowy krem z kaszy jaglanej i mleka migdałowo-kokosowego. Ulubiony.




Jaglanka gości u nas codziennie, w tej sytuacji nie można chyba tego nazwać goszczeniem, po prostu zamieszkała u nas na dobre. Podaję ją zazwyczaj w postaci pysznych, jedynych w swoim rodzaju deserów, które jemy na śniadania. 
Ta propozycja jest jedną z naszych ulubionych. Krem jest bardzo delikatny w smaku i konsystencji, ale jednocześnie bardzo pożywny, bo oprócz cennej kaszy jaglanej, kokosa i migdałów, dodatkowo zawiera 3 żółtka.



Składniki:

ok. 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 100 ml mleka roślinnego (polecam domowe kokosowo-migdałowe KLIK)
3 żółtka
syrop klonowy do osłodzenia
miąższ wanilii

ulubione dodatki (polecam z sosem truskawkowym KLIK)



Wszystkie składniki łączymy i mielimy jak najgładziej się da (najlepiej w robocie kuchennym). Przekładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając.
Jeśli używamy Termomixa, wkładamy wszystkie składniki oprócz żółtek i mielimy na obrotach w 5-6 pozycji ok. 5 minut. Ustawiamy temperaturę na 80'C i podgrzewając do momentu osiągnięcia temperatury mieszamy na obrotach 7-8. Na koniec w temperaturze 80'C mielimy wszystko na gładko na najwyższych obrotach ok. 1 minuty +1 minutę trybem turbo. Podajemy na ciepło z sosem truskawkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...