czwartek, 6 marca 2014

Domowe wegańskie serki homogenizowane. Z kaszy jaglanej i nerkowców. Thermomix.





Pamiętacie nasze domowe wegańskie "danonki" KLIK? Ta wersja będzie równie pyszna i pożywana, ale nieco inna. Taki serek jest doskonały na śniadanie z ulubionymi dodatkami, deser, podwieczorek a nawet kolację. Wszystko zależy w jakiej postaci i z czym go podacie waszym pociechom. U nas znikają błyskawicznie, dlatego zawsze robię na zapas. 




























Składniki:

ok. 200 g kaszy jaglanej ugotowanej 
ok. 1/2 kubka orzechów nerkowca wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie (bio)
7 daktyli suszonych bez pestek (bio)/syrop klonowy lub inny zamiennik cukru rafinowanego
ulubione owoce mrożone lub świeże ok. 100 g (u mnie mrożone truskawki)
sok z 3 mandarynek/ 1 pomarańczy (lub owoce w całości bez skórki i pestek)
wanilia z laski lub naturalna esencja waniliowa
więcej soku z owoców/woda/mleko roślinne (opcjonalnie jeśli masa będzie zbyt gęsta)

 






Jeśli dysponujecie Theromixem taki deser robi się bardzo prosto. Nerkowce i daktyle zalewam ciepłą przegotowaną wodą, by zmiękły. Mrożone owoce, opłukuje na durszlaku gorąca wodą, żeby pozbyć się kryształów lodu. Umieszczam wraz z daktylami w naczyniu miksującym i doprowadzam do temp. 60'C najpierw na obrotach 5,6,7 i w koncu 8 miele przez ok. 30s. Dodaję kaszę, orzechy, daktyle i całe mandarynki bez pestek i skórki lub sam sok i miele na najwyższych obrotach (10) ok. 2 min i na koniec jeszcze w trybie turbo przez 30s-1 min - do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowuje w lodówce w szczelnie zamkniątych lub przykrytych folia aluminiową pojemniczkach.
Jeśli dysponujesz blenderem wówczas radzę owoce rozmrozić w dowolny sposób (najszybciej będzie w gorącej wodzie). Nerkowce i daktyle wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, by zmiękły. Kiedy orzechy bedą dość miękie zmielić wszystko najgładziej jak się da (jak wyżej) w blenderze. Czasami dodaję tą wodę, w której moczyły się orzechy z daktylami, jeśli są ekologiczne, wtedy konsystencja będzie bardziej jogurtowa.

Wkrótce przepis na wegańskie domowe jogurty, bogate w pożyteczne bakterie.



























Tutaj wersja bez owoców - jedynie z sokiem pomarańczowym. Owoce w postaci gęstego sosu
 truskawkowo-waniliowego.


UWAGA! Nerkowce lubią uczulać. Dlatego nie podawajmy ich dzieciom poniżej 1 r.ż. a przed pierwszym podaniem, zróbmy próbę z malutką ilością.






3 komentarze:

  1. 200g ugotowanej kaszy to ile łyżek/szklanek?
    jutro robię-wygląda pyyyysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój Potomek jest uczulony własnie na orzechy i cytrusy. Co wrzucić do takiego 'serka' zamiast alergenów ? Poradź proszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę użyć dowolnego jogurtu wegańskiego np. kokosowo-jaglanego (kokos nie powinien uczulać) i połączyć z kaszą i owocami, dla puszystości można dodać dojrzałe awokado, jeśli nie uczula.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...