poniedziałek, 11 marca 2013

Pierwsze placuszki - BANANOWE - biszkoptowe owsiano-orkiszowe





Placuszki zrobione specjalnie z myślą o moim najmniejszym skarbie. To jego pierwszy posiłek z prawdziwego zdarzenia, a nie jak co dzień zmiksowana papka. Jestem zdania, że nie ma co się spieszyć z posiłkami z kuchni cieszącej oczy i podniebienie, zwłaszcza ze smażonymi daniami, jak najdłużej podawać potrawy proste, jak najmniej przetworzone i wymyślne. 





 






















Ważne żeby nie smażyć  zbyt długo, żeby białka ani węglowodany (zwłaszcza skrobia) się nie przypaliły. Te placuszki miały być w ogóle w wersji pieczonej, ale nie miałam za dużo czasu. 






Do smażenia użyłam oleju kokosowego ponieważ jest to najlepszy olej do smażenia oraz wypieków. Zawiera tłuszcze nasycone i jest zupełnie bezpieczny i hypoalergiczny.






Składniki:

4 jajka
łyżka inuliny
łyżka cukru kokosowego
łyżka oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
5 łyżek mąki pełnoziarnistej (2 orkiszowej, 3 owsianej)







Białka ubijamy na sztywną pianę z inuliną i cukrem. Banana blendujemy z olejem kokosowym i dodajemy żółtka. Łączymy z białkami, dodajemy mąki i smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanej patelni zwilżonej olejem kokosowym. Smażymy krótko pod pokrywką, często zmieniając stronę placuszków. 



Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas w wersji z jabłuszkiem i musem bananowym lub z malinkami.


Placuszki odpowiednie dla dzieci po 1 roku życia.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...