piątek, 28 marca 2014

Rolada szpinakowa z fetą, łososiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. Bezglutenowa.







Jadłam kiedyś podobną roladę na weselu i później u znajomych na kolacji. Bardzo mi posmakowała. Oczywiście nie potrafiłam odtworzyć przepisu, więc poszperałam w internecie i wsparłam się tym przepisem. Zależało mi przede wszystkim na tym, by roladę można było podać na zimno, jak i na gorąco (do wyboru) i żeby łosoś nie był surowy (wędzony na zimno), bo robiłam ją z myślą o całej rodzince z maluchem na czele, więc surowe mięso odpada. Dlatego zrobiłam kremowy sos łososiowy, którym posmarowałam "ciasto" i dodałam kilka składników od siebie. Wyszło pysznie, kolorowo i zdrowo! Dla mnie smaczniej w wersji zimnej, dla chłopaków na ciepło, z sosem pomidorowo-ziołowym.








Składniki:

450 g mrożonego szpinaku lub świeżego ok. 2l
 olej do smażenia
sok z cytryny
opakowanie sera feta (najlepiej owczego/koziego)
ok. 100g serka koziego kremowego
2 łyżki maki ryżowej
100g wędzonego na zimno łososia atlantyckiego
kilka suszonych pomidorów z oliwy
słoiczek czarnych oliwek bez pestek
ok. 7 ząbków czosnku
łyżka masła
4 jajka
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
włoska przyprawa (suszone pomidory, bazylia, czosnek, sól)






 






















 Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Na oleju rozgrzewamy przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 4 ząbków. Dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową, pieprz, przyprawę włoską i dusimy do odparowania wody. Na koniec dodajemy łyżkę masła i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy białka na sztywną piankę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Żółtka mieszamy z przestudzonym szpinakiem (jeśli jest w liściach to rozdrabniamy w blenderze). Mieszamy z pianką z białek i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozkładamy na równy placek o wysokości ok. 1 cm. i wstawiamy do nagrzanego do 190'C piekarnika i pieczemy góra-dół ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy łososiowy sos. 

 



























Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięte przez praskę pozostałe 3 ząbki czosnku, lekko podgrzewamy i dodajemy sery. Mieszamy dokładnie przez chwilkę na małym ogniu. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i umieszczamy w robocie kuchennym/blenderze i lekko blendujemy z serowym sosem z patelni, 2 łyżkami mąki ryżowej i pieprzem. Całość przekładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Pomidory i oliwki kroimy bardzo drobniutko lub rozdrabniamy blenderem. Kiedy placek jest gotowy wyjmujemy go do ostygnięcia i zdejmujemy z papieru. Wykładamy na deskę/blat/stolnicę i smarujemy wierzch (od strony papieru) równomiernie sosem łososiowym, posypujemy pomidorami i oliwkami i całość dociskamy, żeby pomidory i oliwki zakotwiczyły się w sosie. Zwijamy w roladę i zawijamy w folię lub papier i odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. 




 




Przed podaniem kroimy w talarki, obmywając nóż przed każdym plastrem w letniej wodzie. Podajemy na ciepło lub zimno z sałatami lub sosami.




11 komentarzy:

  1. nawet małemu smakuje - to znak, że mus być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda. Po małych modyfikacjach farszu z pewnością urozmaici dietę sportowca. Mnie te fotki bardzo zainspirowały do zawijania w szpinak, który lubię tak samo mocno jak PAPAJ. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale tu wiele fajnych wiadomości



    OdpowiedzUsuń
  4. świetny ten blog i ciekawe treści

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny blog, nowości wśród przepisów będę tu częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny blog, dużo inspiracji tematycznych, będę częściej tuta zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko smacznie wygląda, spróbuję tego przepisu w domu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...