Sałatka zdecydowanie dla lubiących wyzwania i nowe mieszanki smaków. Ja uwielbiam seler naciowy i cykorię, w każdej postaci, a w połączeniu z mandarynką, miodem i czosnkiem to już w ogóle niesamowite doznanie dla moich kubków smakowych. Jeśli macie podobny gust zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
seler naciowy
cykoria
mandarynka
kilka dużych winogron czerwonych
orzechy włoskie
smażony lub pieczony filet z indyka (sok z mandarynki, czosnek, słodka papryka, sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony, suszona starta skórka z pomarańczy, tymianek, sproszkowane suszone pomidory, oregano, kurkuma, cynamon, imbir)
twardy ser żółty (parmezan)
granat
granat
Sos:
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego gęstego
sok z mandarynki
większy ząbek czosnku
łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Seler i cykorię umyć i skroić w plasterki, mandarynkę obrać i pokroić na malutkie cząsteczki, winogrona na pół, orzechy włoskie wyłuskać i podzielić na połówki lub ćwiartki. Indyka pokroić na kawałki i zamarynować w podanych w nawiasie przyprawach z łyżką oliwy przeznaczonej to wysokich temperatur. Sos przyrządzić z przeciśniętego przez praskę czosnku i reszty składników. Sałatkę polać sosem, posypać startym serem, ziarenkami granatu i schłodzić w lodówce. Podawać z grzankami lub ryżem.
Jeśli nasze maluchy jadają już różnego rodzaju sałatki, to taką możemy podać śmiało. Moim zdaniem jest odpowiednia dla dzieci po 2 r.ż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz