wtorek, 12 lutego 2013

Zupka dyniowa z czerwoną soczewicą po 9 miesiącu




Soczewica jest doskonałym źródłem białka i jest przy tym lekkostrawna. Polecana dla dzieci jako jedna z pierwszych roślin strączkowych. Nasza zupka ze względu na obecność cebuli i przypraw jest odpowiednia dla dzieci po 9 miesiącu.


Składniki:

dwie szklanki soczewicy czerwonej
podudzie z kurczaka (eko)
ok. 200 g dyni (użyłam mrożonej)
3 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
pół małego selera
olej kokosowy
gałka muszkatołowa
imbir
ząbek czosnku
sól
kurkuma
cynamon
papryka czerwona
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub w lecie 1 ładny pomidor
natka pietruszki


Warzywa starannie myjemy i obieramy kroimy na małe kawałki i gotujemy najpierw te najtwardsze. Soczewicę płuczemy i chwilkę ok. 30 min moczymy, gotujemy razem z warzywami. Podudzie myjemy i obgotowujemy w osobnym garnku. Odlewamy wodę i zalewamy wrzątkiem i znów gotujemy. Do bulionu warzywnego z soczewicą dodajemy resztę warzyw takich jak cebula, czosnek, dynia. Przyprawiamy, dodajemy olej i pokrojone mięsko z kury. Chwilkę gotujemy na małym ogniu i mielimy w melakserze lub pozostawiamy w konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha. Smacznego! 





Zaznaczam, że taka ilość składników wystarcza na zupkę na kilka dni lub do podziału na więcej osób.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...