piątek, 1 lutego 2013

Jaś fasola po bretońsku z czarnym ryżem






Kolejna propozycja dania z serii jednogarnkowych. Szybkie, syte i smaczne. Dziś fasolka po bretońsku, nieco inaczej, bo z czarnym ryżem. 






Przy okazji nie wiem czy wiecie ale czarny ryż jest najzdrowszą odmianą ryżu. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom. Jak wiadomo są to związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, zapobiegające między innymi procesom nowotworowym. Najnowsze badania wykazały, że działają one również poprzez wyłączanie niektórych genów odpowiedzialnych między innymi za wzrost guzów oraz proces angiogenezy, mający kluczowe znaczenia dla przeżycia i rozprzestrzeniania się nowotworów, a z kolei włączają geny o charakterze proapoptotycznym, przywracając tym samym nieśmiertelnym komórkom nowotworowym mechanizmy zaprogramowanej śmierci komórki - apoptozy.
Antocyjany mają również działanie zapobiegające procesom starzenia, neurodegradacyjnym oraz zapalnym, co wpływa korzystnie na osoby cierpiące na choroby neurologiczne oraz różnego rodzaju alergie.  Wykazano również właściwości przeciwbakteryjne tego ryżu oraz łagodzące objawy cukrzycy.
Kiedyś był zakazany dla ludu, mogli spożywać go jedynie chińscy władcy. Dziś na szczęście dostępny jest dla wszystkich, wystarczy tylko odrobina chęci, no i gotówki, bo jest nieco droższy od tego popularnego, ale w zdrowie  warto inwestować, a ten ryż dodatkowo zawiera znacznie więcej błonnika, witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, cynku i wapnia, a za to mniej cukrów niż popularny ryż biały, czy nawet brązowy.
Nie musimy twardo tzrymać się zasad podając ugotowany ryż obok mięsa lub warzyw, śmiało włączmy naszą wyobraźnię i nie bójmy się eksperymentów z tym zdrowym składnikiem. Na świecie wypieka się chleb z użyciem mąki z czarnego ryżu, zagniata makarony i dodaje się go do deserów i innych dań, nawet w celu dekoracyjnym. Swoją drogą wodę z odrobiną czarnego ryżu można wykorzystać do farbowania np. jajek, ma piękny mocno fioletowy kolor. Powodzenia i na zdrowie!






Składniki:

0,5 kg fasoli biały jaś
pomidory krojone świeże lub w zalewie (przecier domowy lub gotowy) ok. 500 g
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
przyprawy: oregano, chilli, suszone pomidory sproszkowane, cebula w płatkach, sól, kminek, kolendra, czarnuszka, imbir, lubczyk, pieprz cayenne, majeranek
cebula duża
2 ząbki czosnku
suszone pomidory
olej kokoswy
200 g ryżu czarnego







Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Rano płuczemy i zalewamy nową wodą. Gotujemy na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Do gotowej dodajemy pomidory i koncentrat oraz przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę z czosnkiem. W tym czasie w osobnym garnku nastawaimy ryż i gotujemy go ok. 40 min. Cebulkę, czosnek wraz z olejem przelewamy do fasoli. Mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą. Kiedy ryż jest gotowy dorzucamy go do reszty, mieszamy i podgrzewamy.







 Pozostawiamy na ok. godzinę, żeby danie wysyciło się smakiem. Polecam!








Uwaga jeśli damy umiarkowaną ilość przypraw, rezygnując z chilli, danie będzie odpowiednie dla dzieci po drugim roku życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...