piątek, 22 lutego 2013

Sajgonki z farszem z ryżu czerwonego na ostro




Do dziś pamiętam moje pierwsze i do wczoraj ostatnie podejście do sajgonek. Niestety podczas smażenia wszystkie przywarły do dna i porozrywały się na strzępy. Nie mam woka więc postanowiłam darować sobie drugie podejście z patelnią na podorędziu i spróbowałam po prostu zapiec je w piekarniku. Okazało się to strzałem w 10! Sajgonki były chrupiące i nie były tłuste. Farsz można zrobić w wersji wegańskiej lub na koniec ułożyć w nich co nieco kurczaka.



Ze względu na ostre przyprawy danie mogą skosztować dzieci dopiero po 5 roku życia. Oczywiście możemy je zrobić w wersji łagodnej dla młodszych paszcz ;)










Składniki:

papier ryżowy (suchy do zwilżenia)
ryż czerwony - 2 szklanki ugotowanego
kilka grzybów mun lub pieczarek
dwie marchewki
korzeń imbiru
2 ząbki czosnku
mała cebula
pasta curry czerwona
olej kokosowy
sos sojowy
słodki sos chilli
łyżka przyprawy 5 smaków
kurkuma
pieprz kolorowy
sezam do posypania
pierś z kurczaka (opcjonalnie - usmażona w przyprawie 5 smaków)






Cebulę, czosnek  szklimy, dodajemy namoczone wcześniej grzyby lub pokrojone w plasterki pieczarki. chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie słupki lub starte obieraczką w długie wąsy oraz starty na grubych oczkach świeży korzeń imbiru. Dodajemy pastę curry, sos sojowy, przyprawy i słodki sos chilli. Na koniec łączymy z wcześniej ugotowanym ryżem czerwonym. Papier lekko zwilżamy wodą. Mniej więcej na 1/4 wysokości na środku układamy farsz, na nim możemy ułożyć usmażonego fileta z kurczaka pociętego na cienkie paseczki. Zakładamy dół papieru na farsz oraz jeden bok, później drugi bok i mocno zawijamy, ale uwaga, żeby nie przerwać papieru. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem do smażenia, układamy sajgonki i każdą z osobna również smarujemy olejem, posypujemy sezamem i pieczemy ok. 20-30 min w 190-200'C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...