Bardzo fajne i szybkie danie jednogarnkowe, tym razem w smakach kuchni włoskiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oregano...
Składniki:
500 g soczewicy
przecier pomidorowy lub pomidorki z zalewy w sosie własnym
7 pomidorów suszonych
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oregano
płatki chilli
płatki suszonych pomidorów
sól (polecam różową sól himalajską)
pieprz kolorowy
odrobina tymianku, bazylii lub mieszanki do kuchni włoskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
Soczewicę moczymy na kilka godzin wcześniej przed gotowaniem, płuczemy i gotujemy w nowej wodzie do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oliwę, dodajemy resztę składników i chwilkę dusimy. Podajemy ze świeżym szpinakiem, można oprószyć tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz