sobota, 9 lutego 2013

Buraczane muffinki czekoladowe




Muffinki marchewkowe to już nic nowego, ale przyznam, że przepisów na buraczane babeczki też nie mało, jednak wszystkie wydawały mi się ciężkie. Dlatego postanowiłam wyjść od ciasta biszkoptowego, ale dla utrzymania wilgoci należało dodać oleju, oczywiście nie zastanawiałam się ani chwili i użyłam kokosowego, zresztą zupełnie na oko, ciasto było dość rzadkie i szczerze mówiąc jak zwykle drżałam o efekt końcowy... jednak jak się okazało zupełnie bez potrzeby, od dziś będzie to moje podstawowe ciasto do muffinek z niespodzianka ;) efekt niesamowity, babeczki rozpływają się w ustach.....





Składniki:

260 g buraków czerwonych ugotowanych
3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej typ 650
1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio z kamieniem winnym
3 łyżki stewii
20 g cukru trzcinowego nierafinowanego bio z wanilią
łyżka syropu z agawy
4 spore łyżeczki kakaa
45 g oleju kokosowego





Buraki obieramy ze skórki i ucieramy na drobnych oczkach bądź mielimy w melakserze dość drobno. Ciasto przygotowujemy jak biszkoptowe - białka ubijamy na sztywną piankę, żółta ucieramy ze słodzikami i cukrem trzcinowym, mąki przesiewamy. Suche składniki łączymy z suchymi a mokre z mokrymi, następnie wszystkie razem i delikatnie mieszamy z burakami. Przekładamy do foremek na muffinki (najlepiej wyścielonych papierem lub papilotkami). Pieczemy w temp. 160'C przez 10 min, zwiększamy do 180'C na kolejne 10 i pozostajemy przy 160-170 do końca (do prawie suchego patyczka), skorupka powinna wyglądać na dobrze wypieczoną. 






Łączny czas pieczenia to ok. 30-40 min. Wkrótce nowa odsłona tych nieziemskich babeczek!

Takie babeczki są bezpieczne dla dzieci po 1 roku życia. Jednak ja jestem zdania, że dziecko jak najdłużej powinno jeść jak najmniej przetworzone pokarmy. Póki nie ma presji ze strony malucha na smakowanie słodyczy i wymyślnych smażonych dań, lepiej podawać mu różnorodne składniki ale w wersji surowej lub ugotowanej.
 


1 komentarz:

  1. czy olej kokosowy mogę zastąpić innym?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...