sobota, 9 lutego 2013

Zupka warzywna z fasolką mung i kurczakiem




Rzadko serwuję maluchowi mięsko, ale jak się trafi "swoja" kurka, to czemu by nie... Nie gotujemy jednak na wywarze, rosołek zostaje dla pieska, a mały zjada samo mięsko. 
Fasolka mung natomiast jest nie tylko doskonałym źródłem białka, ale przede wszystkim manganu, magnezu i witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego. Dodatkowo obniża ciśnienie, poziom cukru we krwi oraz jest bogata w antyoksydanty. Udowodniono również przeciwzapalne właściwości tej fasoli. Najpowszechniej znanym produktem wyrabianym na bazie fasoli mung jest popularny przeźroczysty makaron "sojowy".


Składniki:

3 średnie marchewki
pietruszka
pół selera
dwa ziemniaki
pierś z kurczaka
podudzie
imbir świeży
kurkuma
cząber
bazylia
gałka muszkatołowa
czosnek
cebula
odrobina soli
łyżka oleju kokosowego



Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy na małe kawałki. Najpierw gotujemy te najtwardsze, a na koniec dorzucamy cebulę, czosnek. Fasolę moczymy dużo wcześniej (min. 5 godzin, pozwoli to skrócić czas gotowania), płuczemy i gotujemy w osobnym garnku. Mięso myjemy w zimnej wodzie, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy ok. 10 min. Wodę odlewamy i gotujemy jeszcze ok. 30 min. Kiedy wszystko jest już ugotowane łączymy warzywa, mięso i fasolkę. Doprawiamy ziołami, olejem i w melakserze mielimy na krem, podgrzewamy i gorące przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 min w piekarniku w 120'C. Ja mimo pasteryzacji przechowuję w lodówce. Porcji na dwa dzień pierwszy i drugi nie pasteryzuję.
Danie jest odpowiednie dla maluchów po 9 miesiącu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...