sobota, 9 lutego 2013

Chili con carne z kaszą jaglaną





Kolejne danie z serii jednogarnkowych, barrrdzo rozgrzewające, niewiarygodnie proste w przygotowaniu i sycące. Wzbogacone o kasze stanowi pełnowartościowy posiłek.



Składniki:

fasola czerwona (użyłam suszonej)
przecier pomidorowy (pomidorki krojone z puszki 2x)
2 puszki kukurydzy
2 kubki kaszy jaglanej (ugotowanej wcześniej)
pół kubka kuskus razowego (opcjonalnie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
2 duże cebule
3 ząbki  czosnku
kurkuma
kolendra
łyżka cukru kokosowego
łyżka oleju kokosowego
3 suszone pomidory
kmin
suszona skórka z pomarańczy
świeżo zmielony pieprz kolorowy
chilli w proszku
chilli świeże (ilość w zależności od indywidualnych upodobań)
słodka papryka
można użyć mieszanki do dań meksykańskich (bez glutaminianu i siarki)





 

Fasolę moczymy (najlepiej przez noc), płuczemy i gotujemy do miękkości. Zostawiamy odrobinę wody, w której się gotowała i dodajemy pomidory, koncentrat, kukurydzę, suszone pomidory i zioła. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy czosnek, cebulkę i świeże chilli. Dodajemy do reszty i dusimy chwilkę, do całości dorzucamy kaszę jaglaną, wcześniej ugotowaną.





Danie bardzo pikantne, z tego względu niedozwolone dla dzieci poniżej 5 roku życia.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis. Jeszcze do tego trochę podsmażonej wołowiny może byc?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...