sobota, 9 lutego 2013

Musli ball cake - owsiane kuleczki






Te ciasteczka to zdecydowany hit. Są bardzo chrupkie i uzależniające! Na pewno będę powtarzać, najpewniej w różnych modyfikacjach, w zależności od zawartości zasobów... Wglądają trochę jak przysmak dla chomika, ale  w tej sytuacji nie miałabym nic przeciwko, żeby na chwilę wczuć się w jego rolę ;)









Składniki:

0,5 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej (ok. 65g)
15 g otrąb owsianych
20g płatków owsianych
15 g płatków (chipsów) kokosowych
jajko
30 g sezamu niełuszczonego
40 g słonecznika
80 g owoców suszonych (daktyle, śliwki, figi, jagody goji)
15 g skórki pomarańczowej suszonej
15 g oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
stewia w pudrze wg smaku
łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym bio






Owoce drobno siekamy nożem lub w melakserze i mieszamy z resztą składników. Konsystencja powinna być dość luźna ale na tyle plastyczna, żeby dało się ulepić kuleczki. Układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. ok 160'C przez ok. 20 min.





Idealne do chrupania podczas nauki.

Ciasteczka nadają się również dla małych chomików, które radzą sobie już z ziarnistymi, chrupkimi zagryzkami. Uwaga na sezam. My już przeszliśmy test i na szczęście nas nie uczulił :).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...