wtorek, 12 lutego 2013

Czerwony ryż z jajkiem dla maluszka




Propozycja pożywnej kolacji dla maluchów po 10 miesiącu, ze względu na obecność całego jajka, jeśli jednak chcemy podać młodszym maluchom proponuję użyć samego żółteczka.



Składniki:

jajko
pół szklanki czerwonego ryżu
1/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam domowego jaglano-migdałowego)
łyzeczka oleju kokosowego
odrobina soli







Jajko gotujemy na miękko i blendujemy z ugotowanym czerwonym ryżem i resztą składników. Podajemy ciepłe!

A tak przy okazji czerwony ryż to kolejna szlachetna odmiana tego zboża. Jest to odmiana ryżu średnioziarnistego o czerwonej łupince. Wg medycyny indyjskiej, odmiana ta jest szczególnie wartościowa, leczy z kaszlu, alergii, ma działanie uodparniające, przeciwgorączkowe i odtruwające, przy czym jest bardzo lekkostrawna. Nic tylko próbować ryżu innego niż biały!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...