piątek, 22 lutego 2013

Krem z dyni z czerwonym ryżem





Tak jak obiecywałam, czerwony ryż zagościł u nas na dobre... Jest bardzo delikatny w smaku, zdrowy i przy tym świetnie wygląda. Dziś danie dla malucha po 9 miesiącu (dolna granica ze względu na użyte przyprawy).



Składniki:

woda
dynia upieczona ok. 200 g
szklanka czerwonego ryżu
3 marchewki 
pietruszka 
cebulka
ząbek czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
kurkuma
sól
gałka muszklatołowa
cynamon
imbir
olej kokosowy 1 łyżeczka



 



Ryż nastawiamy w lekko osolonej wodzie (1:2) i gotujemy ok. 40 min. W osobnym garnku gotujemy umyte i obrane warzywa. Na koniec dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną upieczoną dynię. Doprawiamy do smaku i albo miksujemy i na koniec dodajemy ugotowany ryż lub przed zmiksowaniem mieszamy z ryżem. Przed podaniem każdej porcji dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego nierafinowanego (później nie podgrzewamy).






2 komentarze:

  1. Olej rzepakowy w diecie maluszka jest bardzo ważny ze względu na rozwój mózgu :) Też dodaję go odrobinę do zupki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jest świetną alternatywą dla tłuszczu rybiego, którego mój mały nie toleruje.. Warto oczywiście zwrócić uwagę żeby był nierafinowany i pochodził z upraw ekologicznych.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...