Jeśli mamy dostęp do wiejskich jajek, to nie bójmy się ich jeść nawet codziennie, a jeśli nie mamy zaufanego źródła to radziłabym się rozejrzeć. Na pewno w każdym mieście jest jakiś targ, nawet malutki z wiejskimi straganami, a jeśli nie ma, to tym bardziej dookoła powinniśmy bez problemu znaleźć niejedno gospodarstwo z wolno biegającymi kurami... Ostanie badania porównujące między innymi zawartość cholesterolu, witamin, i mikroelementów w jajach różnego pochodzenia wykazały, że niestety nawet jaja oznakowane terminem "bio" nie są tak zdrowe jak przedstawiają to sprzedawcy. Jajko od babki wiejskiej (uczciwej oczywiście) ma nieporównywalnie niższą zawartość cholesterolu, a o wiele większą wartość odżywczą. Także śniadanie sporządzone ze świeżych wiejskich jajek jest najlepszą opcją na zdrowy i syty początek dnia!
Składniki:
5 jaj
garść liści szpinaku
cebula
2 pieczarki
mała papryczka
olej kokosowy (1 łyżka)
szczypta soli
pieprz kolorowy świeżo zmielony
Cebulkę kroimy w półkrążki, pieczarki w plasterki a paprykę w kosteczkę. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę, paprykę i pieczarki, chwilkę szklimy, następnie wrzucamy umyte i osuszone młode listki szpinaku i od razu wbijamy jajka. Delikatnie mieszamy i lekko solimy. Na koniec oprószamy świeżym pieprzem i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz