piątek, 22 lutego 2013

Pesto z pietruszki, słonecznika i orzeszków ziemnych




Szybkie, błyskawiczne, robione niemalże w locie zieloniutkie pesto z pietruszki (wersja II), tym razem mocno czosnkowe, mocno pikantne i z dużą ilością chrupiących orzeszków i słonecznika!







Składniki:

pęczek pietruszki
dwa ząbki czosnku
3 cm ostrej świeżej chilli
dużo pieprzu kolorowego
garść orzeszków ziemnych
garść słonecznika
olej lniany lub rzepakowy (z czosnkiem, pomidorami suszonymi i chilli)



Uwaga! wersja zbyt ostra dla najmłodszych!



Pietruszkę i papryczkę dokładnie myjemy, czosnek obieramy i wszystko wrzucamy do melaksera i siekamy na drobne pesto! Zajadamy w dowolnym składzie w dowolnej formie (ale! ze względu na obecność oleju lnianego nie podgrzewamy!). Ja zajadałam z chrupiącym chlebkiem orkiszowym posmarowanym hummusem.. mmmm, pycha! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...