środa, 6 lutego 2013

Półrazowe ciasto drożdżowe pachnące latem - z jabłkiem i truskawką




Kiedy zima daje w kość, tęsknota za latem nie odpuszcza, a wiosny ani widu, proponuję ocieplić atmosferę przynajmniej na stole! U nas drożdżówka pachnąca wakacjami... mięciutka i owocowa pod słodką kruszonką z płatków owsianych.







Składniki:


Ciasto:

500 g mąki (ja dałam 330g mąki orkiszowej 650 i 170g mąki razowej żytniej)
230g mleka zbożowego (użyłam domowej roboty jaglano-migdałowego)
65g drożdży świeżych
20g cukru trzcinowego nierafinowanego bio z ziarnkami wanilii
3 łyżki stewii
2 jajka
125 ml oliwy z oliwek (do pieczenia) lub roztopionego oleju kokosowego - ok. 100 ml
suszona skórka pomarańczowa OBOWIĄZKOWO (garść)


Owoce:

400g truskawek mrożonych (wcześniej rozmrożonych)
3 duże jabłka
cynamon
2 łyżki syropu z agawy


Kruszonka:

130g mąki (ja dałam pół na pół orkiszowej i owsianej)
40 g płatków migdałowych
1 łyżka stewii
2 łyżki syropu z agawy
3 daktyle suszone zmielone na masę 
140 ml oliwy do pieczenia
płatki owsiane dla nadania konsystencji ciasta kruchego
skórka pomarańczowa dla smaku
esencja waniliowa naturalna







 Z 30 g mąki, mleka, drożdży i cukru z wanilią robimy zaczyn, mieszając podgrzane lekko mleko z resztą  składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy ciasto na kruszonkę zagniatając wszystkie składniki razem, uzupełniając na koniec taką ilością płatków owsianych, by dało się ulepić luźną kulkę, którą chowamy do lodówki do schłodzenia. Kiedy zaczyn mniej więcej podwoi swoją ilość dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki na ciasto. Początkowo jest bardzo lepkie, dlatego pozostawiamy je do wrośnięcia. W tym czasie owoce (rozmrożone truskawki i obrane i pokrojone jabłka) polewamy sokiem z agawy i oprószamy cynamonem. Kiedy ciasto lekko podrośnie przekładamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (ręce możemy posypywać odrobiną mąki, żeby ciasto się nie przyklejało, jednak powinno mieć luźną konsystencję). W ciasto wbijamy pokrojone jabłka, między nimi układamy truskawki i na koniec ucieramy lub rozdrabniamy w rękach kruszonkę. Pozostawiamy jeszcze ok. 10 min do ponownego wyrośnięcia a następnie wkładamy do nagrzanego do ok. 190'C piekarnika i pieczemy ok. 25 min ( w razie potrzeby zmniejszając nieco temperaturę).



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...