środa, 30 stycznia 2013

Makaron z tuńczykiem i zielonym groszkiem w pomidorach




Ten przepis wyniosłam ze swojego rodzinnego domu. Zawsze smakuje tak samo i za każdym razem nie mogę obejść się bez dokładki. 


Składniki:

makaron szpinakowo-pomidorowy
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
pomidory krojone w sosie pomidorowym lub przecier pomidorowy (domowe lub z puszki albo kartonika)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
groszek zielony ugotowany ( świeży, mrożony albo gotowy z puszki lub słoiczka)
2 ząbki czosnku
kilka plasterków świeżej papryczki chilli
oregano
bazylia
pieprz kolorowy świeżo zmielony
olej/oliwa do smażenia  






Czosnek przeciśnięty przez praskę (1 ząbek) i posiekaną chilli podgrzewamy na oleju. Dodajemy pomidory i koncentrat. Mieszamy doprawiając do smaku ziołami, solą i dużą ilością pieprzu. Chwilkę zagotowujemy dodając w międzyczasie jeszcze jeden przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy odcedzonego tuńczyka i groszek. Delikatnie mieszamy i podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Można posypać startym parmezanem i podawać ze świeżym szpinakiem lub rukolą.





Ze względu na obecność chilli danie nie jest przeznaczone dla dzieci, możemy jednak je pominąć w przepisie i maluchy po 1-2 r.ż. również będą mogły się zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...