czwartek, 17 stycznia 2013

Pizza żytnia, razowa wegetariańska ze świeżym szpinakiem





Pizzę się bardzo szybko robi, a smakuje tak jak lubimy najbardziej, dlatego często różne wersję się u mnie pojawiają. Wszyscy straszą mąką żytnią, że z niej nic nie wychodzi, to obalamy mity i serwujemy pizzę na cieście żytnio-orkiszowym w stosunku 2:1. Pizza wychodzi cieniutka ale bardzo miękka, ta wersja zdecydowanie należy do moich ulubionych.


Składniki:

ciasto:

160g ciepłej wody
2 łyżki oliwy (przeznaczonej do pieczenia)
30g drożdży swieżych
2 łyżeczki cukru nierafinowanego
200g mąki żytniej razowej
100g mąki orkiszowej typ 650
łyżeczka soli
przyprawy: pomidory z oregano i chilli

sos:

oliwa z oliwek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
woda
czosnek 2-3 ząbki
sól
oregano

dodtaki:

ser żółty (najlepiej mozzarella)
pomidory
pieczarki
cebula
świeży młody szpinak lub rukola






Składniki na cisto mieszamy i wyrabiamy. Ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy sosem przyrządzonym ze wszystkich składników (w tym przeciśniętego przez praskę czosnku i drobno posiekanej papryczki chilli) i rozprowadzamy na cieście. Ser ucieramy, pieczarki kroimy w plasterki lub rozdrabniamy w melakserze. Pomidory kroimy w plastry a cebulkę w półkrążki. Serem posypujemy sos i układamy na nim składniki.





 Pieczemy w rozgrzanym do ok. 220'C piekarniku przez ok, 20 min (regulując temperaturę, by składniki się nie przypaliły). 






Posypujemy świeżym zielonym szpinakiem i zajadamy!





Pizza długo nie powinna być daniem  w menu dziecka, bo nie niesie ze sobą wielu wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie spieczony ser może tylko zaszkodzić. Dlatego danie tego typu kieruję również dla starszych.





1 komentarz:

  1. właśnie ostatnio mam wielką ochotę na pizze...dobrze,że Ty tu jesteś! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...