Śniadanko dla starszych i młodszych, odżywcze i ożywcze!
Składniki:
świeże młode listki szpinaku
cebula cukrowa mała
jajka
olej kokosowy
pieprz kolorowy
sól
pomidorki koktajlowe
papryczka chilli (opcjonalnie)
sos:
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
sok z cytryny
Szpinak i pomidorki umyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, przeciąć na pół i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym (razem z papryczką chilli, jeśli wybieramy pikantną wersję). Wbić jaja na patelnię, lekko posolić i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień, by białko od spodu się nie przypaliło, a z wierzchu ładnie ścięło. Na talerzu ułożyć szpinak, skropić oliwą z czosnkiem, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. Wyłożyć jajka, naciąć białko na żółtku, doprawić pieprzem kolorowym świeżo zmielonym i dookoła ułożyć połówki pomidorków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz