poniedziałek, 21 stycznia 2013

Jajka poSADZONE na świeżym szpinaku




Śniadanko dla starszych i młodszych, odżywcze i ożywcze!


Składniki:

świeże młode listki szpinaku
cebula cukrowa mała
jajka
olej kokosowy
pieprz kolorowy
sól
pomidorki koktajlowe
papryczka chilli (opcjonalnie)

sos:
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
sok z cytryny


Szpinak i pomidorki umyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, przeciąć na pół i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym (razem z papryczką chilli, jeśli wybieramy pikantną wersję). Wbić jaja na patelnię, lekko posolić i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień, by białko od spodu się nie przypaliło, a z wierzchu ładnie ścięło. Na talerzu ułożyć szpinak, skropić oliwą z czosnkiem, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. Wyłożyć jajka, naciąć białko na żółtku, doprawić pieprzem kolorowym świeżo zmielonym i dookoła ułożyć połówki pomidorków. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...