sobota, 26 stycznia 2013

Dwie błyskawiczne pasty z czerwonej fasoli i zielonego groszku idealne do krakersów




Propozycja niezbędnych past do różnego rodzaju przystawek zimnych lub gorących, a nawet do śniadania albo właśnie do krakersów, które ostatnio zmajstrowałam (przepis). Pasty przyrządza się błyskawicznie jeśli dysponujemy blenderem lub melakserem. Na moich zdjęciach niestety nie ma pasty z zielonego groszku i szpinaku, bo miałam do dyspozycji sos szpinakowo-czosnkowy, ale dla Was zamieszczam przepis na pastę z czerwonej faoli i suszonych pomidorów oraz z zielnego groszku i szpinaku, której zdjęcia obiecuję na dniach uzupełnić. Pasty idealnie się uzupełniają, jednak równie dobrze smakują w pojedynkę.


Składniki:


Pasta z czerwonej fasoli:



ugotowana czerwona fasola lub ze słoiczka lub puszki 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku (nieduży)
odrobinka świeżej papryczki chilli
oliwa z oliwek (najlepiej nastawić sobie ziołową domową i mieć zawsze pod ręką - przepis)
przyprawa do kuchni meksykańskiej i/lub  majeranek, kmin rzymski, kolendra, pieprz, chilli, bazylia, słodka papryka, suszone pomidory w proszku, łyżeczka ksylitolu, odrobinka soli)


Pasta z zielonego groszku:

 

ugotowany groszek, ze słoiczka lub z puszki
kilka czarnych oliwek i zielonych oliwek
ząbek czosnku
kilka liści młodego szpinaku
świeże oregano (kilka gałązek)
świeży tymianek
oliwa z oliwek (również dałam aromatycznej)
odrobinka chilli świeżego
pieprz kolorowy świeżo zmielony



Wszystkie składniki blendujemy razem i odstawiamy pasty do lodówki na ok. 20 min. Polecam!


 





U nas pasty jak zwykle ostre, korzystamy póki mały je osobno i nie ma jeszcze takich zachcianek ;) Jednak pewnie niedługo będzie trzeba czymś zdrowym posmarować mu chlebek i na moim blogu pojawią się różne łagodne dla małych brzuszków pomysłowe smarowidła, wtedy na pewno nie zapomnę o tych pastach. Co nieco ujmę, co nieco dodam i dzieć będzie mógł zajadać ze smakiem. Tymczasem pasty dozwolone po 5 roku życia w małych ilościach!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...