Jeśli lubicie słodko-kwaśne potrawy to na pewno posmakuje Wam ta kompozycja smaków, wzbogacona nutą chilli. Pina colada dlatego, że w daniu dominuje ananas i kokos.
Składniki:
filet z indyka (przyprawy: czosnek, curry, ewentualnie przyprawa do potraw chińskich)
seler
imbir
chilli
3 ząbki czosnku
mała cebula
olej kokosowy
2 marchewki
pasta curry żółta ok. 1 płaska łyżka
4 łyżki mleka kokosowego
ananas świeży (z puszki nie próbowałam)
cykoria (jedna główka do dania, druga do sałatki)
słodki sos chilli
makaron sojowy
sos sojowy ciemny
posypka:
uprażony czarny sezam,
płatki kokosowe
i orzeszki ziemne
Indyka kroimy w paseczki i chwilę marynujemy w soli, czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawach lub bez soli, jeśli mieszanki zawierają już sól). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulę, ząbek czosnku i papryczki chilli drobno posiekane (kilka plasterków). Dorzucamy mięso, kiedy białko się zetnie dodajemy starty na grubych oczkach seler i imbir oraz cienkie paski marchewki (użyłam obieraczki do warzyw). Dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną w plasterki cykorię. Ananasa kroimy w plasterki, a później wzdłuż 4 średnic na 8 cząstek, następnie odkrawamy skórkę i dodajemy do reszty dania. Doprawiamy słodkim sosem chilli.
Makaron przygotowujemy wg wskazówek z opakowania. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i chilli. Wrzucamy odcedzony makaron, zalewamy sosem sojowym i odrobiną słodkiego sosu chilli. Chwilkę smażymy. Danie podajemy z sałatką z cykorii, startej na dużych oczkach marchwi i ananasa, doprawioną octem jabłkowym/ryżowym z łyżką miodu i drobno posiekanym chilli i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Smacznego!
Danie tylko dla dorosłych ze względu na obecność chilli!
Brzmi pysznie :) uwielbiam takie połączenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania przepisu do konkursu na potrawę ostro-słodką :)
https://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/