czwartek, 17 stycznia 2013

Indyk a'la caprese podany na świeżym szpinaku





Tak wiem, to nie sezon na pomidory, ani tym bardziej na świeży młody szpinak,  ale chyba brakuje mi chlorofilu, a ile można jeść sproszkowaną spirulinę ;) Tęskno za latem, oj tęskno... Tym razem propozycja dla, wiecznie poszukujących na talerzu mięsa, wielbicieli caprese. 





Składniki:

filety z indyka (sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka, chilli)
mozzarella
pomidory
szpinak świeży młody

sos:

oliwa z oliwek (ziołowa, jeśli nie mamy to dorzucamy pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę)
sok z cytryny
łyżeczka miodu
pieprz kolorowy świeżo zmielony
szczypta soli
pomidor w proszku lub odrobinka koncentratu, chilli, oregano, bazylia (sproszkowane lub świeże)







Filety przyprawiamy świeżym czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i chilli i odstawiamy w chłodne miejsce, nawet do lodówki na czas przygotowania warzyw. Szpinak i pomidory myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w plasterki, podobnie mozzarellę. Składniki na sos łączymy i mieszamy. Indyka smażymy z obu stron i na koniec układamy naprzemiennie pomidory z mozzarellą (jak do caprese). Zapiekamy przez chwilę, by ser się lekko stopił i podajemy na liściach szpinaku skropionych słodko-ostrym sosem.





Ze względu na obecność chilli danie dozwolone dla starszych, jednak jeśli zrezygnujemy z tej papryczki, dzieci po 2-3 roku mogą zjeść tak podanego kotlecika.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...