niedziela, 13 stycznia 2013

Marchwianka łagodna dla brzuszka





Jeśli szukacie pomysłu na delikatną, ale sycącą zupkę dla Waszego niemowlaczka, albo nawet dla siebie to polecam ta łagodną, kremową marchwiankę. Zupka jest lekkostrawna, ale bardzo odżywcza, zalecana w czasie infekcji lub podczas niestrawności i innych dolegliwości obciążających układ trawienny.  Moja wersja zupki dozwolona od 7 miesiąca, pod warunkiem że wiemy, że seler nas nie uczula i wszystko zależy co mamy w naszym bulionie.



Składniki:

5 dużych marchewek
kubek płatków ryżowych (z ryżu brązowego)
pietruszka
kawałek selerka
łyżeczka oleju kokosowego

bulion warzywny (opcjonalnie)





 

Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w drobne plasterki (szybciej się ugotują). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 20 min. Na koniec dodajemy płatki ryżowe i olej kokosowy. Ja zawsze pod koniec gotowania zupki dodaję mój bulion, który mam zmagazynowany w zamrażarce, zastępuje mi wszystkie przyprawy i dodaje zupce pięknego zapachu i świeżego smaku. Tutaj znajdziecie przepis na domowy wegański bulion. W ostatnim etapie wszystko blendujemy na krem.


2 komentarze:

  1. uwielbiam dziecięce zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, zwłaszcza te z dużą ilością marchewki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...