Jeśli szukacie pomysłu na delikatną, ale sycącą zupkę dla Waszego niemowlaczka, albo nawet dla siebie to polecam ta łagodną, kremową marchwiankę. Zupka jest lekkostrawna, ale bardzo odżywcza, zalecana w czasie infekcji lub podczas niestrawności i innych dolegliwości obciążających układ trawienny. Moja wersja zupki dozwolona od 7 miesiąca, pod warunkiem że wiemy, że seler nas nie uczula i wszystko zależy co mamy w naszym bulionie.
Składniki:
5 dużych marchewek
kubek płatków ryżowych (z ryżu brązowego)
pietruszka
kawałek selerka
łyżeczka oleju kokosowego
bulion warzywny (opcjonalnie)
Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w drobne plasterki (szybciej się ugotują). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 20 min. Na koniec dodajemy płatki ryżowe i olej kokosowy. Ja zawsze pod koniec gotowania zupki dodaję mój bulion, który mam zmagazynowany w zamrażarce, zastępuje mi wszystkie przyprawy i dodaje zupce pięknego zapachu i świeżego smaku. Tutaj znajdziecie przepis na domowy wegański bulion. W ostatnim etapie wszystko blendujemy na krem.
uwielbiam dziecięce zupki :)
OdpowiedzUsuńJa też, zwłaszcza te z dużą ilością marchewki :)
OdpowiedzUsuń