piątek, 25 stycznia 2013

Fuslli w sosie oliwkowym na świeżym szpinaku




Raz na jakiś czas lubię sobie zjeść dobrą pastę, oczywiście z makaronem z mąki pełnoziarnistej.



Danie zdecydowanie dla starszych, jeśli wyeliminujemy chilli możemy poczęstować dzieci po 3 roku życia.











Składniki:

opakowanie makaronu typu fuslli, czyli świderków
oliwki zielone ok. 100 g
pomidorki koktajlowe
filet z indyka (opcjonalnie)
ząbek czosnku 
mała cebulka cukrowa
świeża papryczka chilli
olej kokosowy
pieprz kolorowy świeżo zmielony
świeże oregano i tymianek (lub suszone)
sól do makaronu

sos:

kilka łyżek jogurtu naturalnego
łyżeczka mąki orkiszowej
1/4 kubka wody
łyżka soku z cytryny
2-3 oliwki zielone
oliwa z oliwek aromatyczna ziołowa
pieprz cytrynowy
2 ząbki czosnku
oregano otarte
2 łyżki miodu


Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek, chilli i cebulkę rozgrzewamy na oleju kokosowym. Dorzucamy zioła i ewentualnie indyka pociętego w paseczki i przyprawionego solą, pieprzem i oregano. Dodajemy oliwki i smażymy jeszcze chwilkę. W kubeczku rozrabiamy, zimną wodę z jogurtem i mąką i resztą przypraw oraz oliwkami i blendujemy przez chwilkę, patelnię zdejmujemy z ognia i wlewamy sos do usmażonych już pierwszych składników, mieszamy energicznie. Jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem i zalewamy makaron i mieszamy. Na talerzu układamy świeży szpinak, wykładamy makaron z sosem i posypujemy pomidorkami koktajlowymi lub dodajemy je już pod koniec duszenia do sosu. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...