Usadzone jajeczka to jedna z lepszych form podania jajka, zaraz po jajku surowym, krótko gotowanym i obok luźniej jajecznicy. Jeśli nie próbowaliście połączenia szpinaku z pieczarkami to polecam, jak dla mnie są dla siebie stworzone, a jajeczko pasuje do jednego i drugiego. Przedstawiam bardzo pyszny zestaw śniadaniowy.
Składniki:
4 jajka
dwie garście szpinaku
cebula
ząbek czosnku
świeża papryczka chilli
pomidor
mozzarella
pieprz
sól
olej kokosowy
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko poszatkowane chilli i cebulę pokrojoną w piórka. Chwilkę szklimy i dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy lekko się przyzłocą dorzucamy listeczki młodego szpinaku i wbijamy jajka, lekko solimy i pieprzymy. Układamy plasterki pomidorów i na każdym z nich plasterek mozzarelli. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy minimalnie ogień. Kiedy jajka się zetną, możemy podawać, np. z odświeżonym lekko w tosterze pieczywem.
Niebo w gębie!
Uwaga wersja z chilli nie dla dzieci!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz