Takie dania należą do moich ulubionych, chociaż przyznam, że nieczęsto zdarza mi się je przyrządzać, ale obiecuję poprawę, bo raz, że są szybkie i łatwe w przygotowaniu, bo zazwyczaj jednogarnkowe, dwa, że są bardzo sycące i trzy wieloskładnikowe i bardzo zdrowe, szczególnie polecane w okresie zimowym.
Składniki:
ok. 0,5 kg czerwonej sczewicy
średni seler
duża pietruszka
dwie marchewki
3 ząbki czosnku
papryczka chilli
papryka czerwona słodka
dwie cebule cukrowe
pasta curry czerwona (ilość wg uznania, UWAGA! bardzo ostra)
kurkuma
mieszanka ziół do faosli (oregano, majeranek, gorczyca, cząber, lubczyk, natka pietruszki, koper włoski)
słoik kukurydzy lub puszka
słoik lub puszka fasoli czerwonej
bulion warzywny bio w kostce lub domowy mrożony
łyzka cukru kokosowego/ miodu
kimin rzymski
starty korzeń imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
kolendra świeża/natka pietruszki do posypania
koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
przecier z pomidorkami w kawałkach
olej kokosowy
W garze gotujemy soczewicę, nie wymaga długiego gotowania. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy czosnek, cebulę i chilli (pokrojone wg uznania). Następnie resztę świeżych warzyw, zaczynając od spichrzowych (marchew, pietruszka, seler) i przyprawy. Kiedy soczewica jest gotowa, odcedzamy ją i dodajemy składniki z patelni oraz warzywa z zalewy: kukurydzę, fasolę, pomidory i bulion. Mieszamy i dusimy, w razie potrzeby dodając wodę i/lub przyprawy. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Uwaga danie bardzo ostre, przeznaczone powyżej 5 roku życia!
Jeśli jednak zrezygnujemy z chilli i zredukujemy ilość czosnku i innych przypraw danie stanie się łagodniejsze i zarazem odpowiednie dla maluchów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz