Kolejne danie orientalne, u mnie z kurczakiem, ale można pominąć, albo zastąpić tofu, kotlecikami sojowymi lub innym mięsem.
Danie niestety, ale dla starszych dzieci ponieważ jest bardzo ostre.
Składniki:
makaron z fasoli mung "sojowy"
pierś kurczaka
cebula
dwa ząbki czosnku
główka cykorii
3 marchewki
puszka fasoli czerwonej
mleko kokosowe ok. 8 łyżek
pasta curry czerwona 2 łyżki (jak ktoś woli łagodniejszą wersję to 1 łyżka wystarczy)
przyprawa 5 smaków
słodki sos chilli
sos sojowy
olej kokosowy
świeża kolendra do udekorowania
sezam
słonecznik
Jak zwykle na początku podprażamy sobie sezam i słonecznik. Przekładamy do ostygnięcia. Kurczaka myjemy, kroimy na kawałeczki i marynujemy w czosnku i przyprawie 5 smaków z odrobinką sosu chilli. Na patelni rozprowadzić olej kokosowy smażyć/dusić pokrojoną marchewkę, cebulę i cykorię, pod koniec doprawić czosnkiem, mlekiem kokosowym i czerwoną curry. Na drugiej patelni podsmażyć kurczaka. Dodać kurczaka do warzyw, dodać fasolę z puszki i dusić chwilkę. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu i odcedzić, Na patelni rozgrzać olej kokosowy i czosnek, dodać makaron, sos sojowy, słodki sos chilli i smażyć chwilkę rozdrabniając makaron (będzie się łatwiej nakładał). Do makaronu dodać część uprażonego wcześniej sezamu i słonecznika i wymieszać. Nakładać na talerze razem z sosem (można od razu wymieszać), posypać sezamem i słonecznikiem i kolendrą, której znów mi zabrakło, ale tak to już bywa w sezonie zimowym. Ja podałam z sałatką z cykorii i gruszki, bardzo fajnie się z tym daniem komponowała.
O jak dobrze, że trafiłam na tego bloga! Niedługo zacznę rozszerzać dietę córeczki a masz tutaj tyle przepisów dla maluchów :) Fantastyczny blog.
OdpowiedzUsuńRównież się cieszę, mam nadzieję, że małej posmakują nasze propozycje :)
Usuń