piątek, 25 stycznia 2013

Chrupka sałatka z selerem naciowym






Kolejna propozycja z naszego baru sałatkowego, zwłaszcza dla wielbicieli selera naciowego, do których ja się zaliczam! Ale wydaje mi się, że w takim zestawieniu wielu mogłoby się do niego przekonać...
Jeśli wykluczymy papryczkę chilli sałatką będą mogły poczęstować się dzieci, ale i tak na pewno te po 3 roku życia, ze względu na obecność orzechów i sera pleśniowego, który nawet w diecie dorosłych dopuszczalny jest bardzo sporadycznie.


Składniki:

seler naciowy
świeży szpinak/roszponka/rukola (kilka listków)
świeże papryczki chilli (kilka plasterków z pestkami)
winogrona (najlepiej różowe)
orzechy włoskie
ser typu brie
filet z indyka (smażony) opcjonalnie

sos:

łyżka majonezu (wkrótce przepis na pyszny domowy jajeczny majonez)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 łyżeczki miodu
świeże chilli
kurkuma (szczypta dla zdrowia i koloru)
pieprz kolorowy świeżo zmielony
większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze






Warzywa i owoce myjemy i osuszamy. Seler szatkujemy w ok. centymetrowe plasterki, papryczki drobniutko kroimy, winogrona na pół, ser w plasterki lub kosteczkę. Składniki na sos łączymy, uprzednio przeciskając przez praskę czosnek i drobno krojąc chilli. Układamy wszystkie składniki w salaterce lub na talerzu i polewamy sosem, zostawiamy na chwilkę, aby smaki się przegryzły lub zjadamy od razu. Żeby sałatka była treściwsza można dorzucić co nieco mięska.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...