czwartek, 17 stycznia 2013

Lekka sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorkami




Szpinaku ciąg dalszy i końca nie widać ;) Tym razem, lekko, letnio i znowu pysznie!


  Danie z menu dorosłych ze względu na chilli!











Składniki:

świeże listki młodego szpinaku
pomidorki koktajlowe
mozzarella
oliwki czarne i zielone

sos:

oliwa z oliwek extra virgin (ziołowa najlepiej homemade) 
czosnek
przyprawy: pomidor, czosnek, bazylia
łyżeczka mleasy trzcinowej
pieprz kolorowy świeżo zmielony
świeże papryczki chilli
odrobina soku z cytryny/ kilka kropli octu balsamicznego



Szpinak i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na ćwiartki i oliwki na połówki. Wymieszać składniki na sos, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko pokrojone chilli. Warzywa ułożyć na półmisku, pokroić mozzarellę w kosteczkę i rozsypać na powierzchni i skropić wszystko sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...