wtorek, 8 stycznia 2013

Makaron ryżowy orientalnie paprykowo-kokosowy




Kiedy za oknem szaro buro i ponuro, na talerzach musi być kolorowo, słonecznie i gorąco.  U nas na obiadokolację dzisiaj propozycja z kuchni orientalnej z pyszną sałatką słodko-pikantną z zielonego ogórka (szkoda że nie z własnego ogródka) ale i tak było wakacyjnie przez chwilkę.




Danie  w mojej wersji mocno pikantne, więc dozwolone dla starszaków.










 Składniki:

makaron z brązowego ryżu cieniutki
filety z indyka + przyprawy: kurkuma, kmin rzymski, kolendra, gorczyca, chilli, słodka papryka, koper włoski, pieprz kolorowy, goździki, cynamon, sól
papryka czerwona
papryczka chilli świeża 
cebula duża
dwa ząbki czosnku
kapusta pekińska mała
marchewka
jagody goji 1/4 szklanki
mleko kokosowe 300-400 ml
słonecznik
sezam
pasta curry czerwona
sos sojowy
słodki sos chilli
pieprz syczuański
chilli w płatkach
olej kokosowy

sałatka:

ogórek zielony świeży
świeże chilli
dwa ząbki czosnku
słoski sos chilli
ocet jabłkowy
pieprz kolorowy
świeża kolendra (mi zabrakło)






Najpierw przygotowujemy sałatkę, bo musi dłużej postać, żeby smaki się przegryzły i ogórki napiły się sosu. Ogórka myjemy i obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, chilli drobno kroimy. W kubeczki mieszamy słodki sos chilli z octem jabłkowym winnym (sporą ilość). Wszystkie składniki mieszamy z sosem i odstawiamy w temp. pokojowej na ok. 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy sobie danie.
Indyka kroimy w paseczki i obsypujemy roztłuczonymi w moździerzu przyprawami. Smażymy na oleju kokosowym. Dodajemy paprykę (pokrojone w paseczki), kapuste pekińską, cebulę, marchewkę i jagody goji. Dodajemy pastę curry (ok. dwóch łyżek), sos sojowy, słodki sos chilli i mleko kokoswe. Dusimy chwilkę, aż warzywa zmiękną. Maaron przygotowujemy wg instrukcji z opakowania, odcedzamy i na patelni rozgrzewamy olej kokooswy, czosnek drobno posiekany, świeże chilli pokrojone w plasterki, płatki chilli i pieprz syczuański. Makaron wrzucamy na rozgrzane przyprawy i smażymy chwilkę, na koniec wsypujemy trochę podprażonego słonecznika z sezamem i mieszamy. Mieszamy z sosem lub polewamy (wg uznania). Ja wymieszałam , a sałatkę z ogórków ułożyłam centralnie.  Ładnie ożywiła swoim kolorem całe danie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...