wtorek, 29 stycznia 2013

Prowansalski krem z cukinni, wegetariański, dla malucha i nie tylko




Kolejna zupka przygotowana z myślą o maluchu, ale doprawiona odpowiednio dla starszego podniebienia. Staram się po prostu dużo nie solić, nie pieprzyć i nie używać chilli. Inne przyprawy jak najbardziej dozwolone po pierwszym roczku, a te, których użyłam do tej zupki, nawet po 10 m.ż., oczywiście w umiarkowanej ilości.



Składniki:

woda ok. 2 kubków
średnia cukinia (ok. 200 g zamrożona, ale jak najbardziej mile widziana świeża, zwłaszcza w okresie letnim)
3 spore marchewki
3 ziemniaczki
1 pietruszka
pół selera
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
olej kokosowy

sól
tymianek
mieszanka ziół prowansalskich
szczypta papryki słodkiej
odrobina soku z cytryny
2 jajka

kaszka manna orkiszowa pełnoziarnista



Warzywa myjemy i obieramy, kroimy drobno, by jak najszybciej się ugotowały. Wrzucamy je na wrzątek (bez cebuli, czosnku i cukinii). Kiedy marchewki zmiękną dorzucamy resztę warzyw, łyżkę oleju kokosowego i pół kubka kaszki manny orkiszowej. W tym czasie doprawiamy również ziołami sokiem z cytryny i solą do smaku. Na 3 minuty przed końcem wbijamy 2 jajka i na sam koniec wszystko blendujemy. 


1 komentarz:

  1. Witam świetne przepisy więc nominuję cię i zapraszam do Libster blog http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/dziekuje-bardzo-za-nominacje-do.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...