środa, 31 października 2012

Papryka faszerowana kaszą jaglaną na ostro w słoneczniku...










I jak zwykle pomysł powstał w jednej chwili, kiedy otworzyłam lodówkę. Miałam papryki, z którymi nigdy nie wiem co zrobić... no i kaszę jaglaną, kilka pieczarek i cebulkę. Danie z góry zaplanowane jako to bezmięsne, więc żeby przemycić je mojemu mężowi, jak nie mięsnie, to musi być przynajmniej pikantnie. 






Składniki:

2 duże papryki czerwone
kasza jaglana ugotowana ok. szklanki
pieczarki ok. 10
2 cebule cukrowe
płaska łyżka czerwonej pasty curry
mleczko kokosowe ok. pół szklanki
pieprz, sól do smaku
olej do smażenia
słonecznik



Słonecznik prażymy na suchej patelni. Papryki myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Teraz zajmujemy się przygotowaniem farszu. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy poszatkowane pieczarki i szklimy na oleju na patelni. Dodajemy pastę curry, mleczko kokosowe i kaszę jaglaną. Kiedy farsz ładnie się połączy doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do wcześniej przygotowanych papryk. Układamy w półmisku żaroodpornym i pieczemy w temp. 200' C przez ok. 20 min. do momentu aż papryka zacznie się lekko rumienić. Podajemy gorące z pieczywem  posypane uprażonym słonecznikiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...