Kolejny deser, a nawet ulubione śniadanko mojego synka.
Smakuje wyśmienicie i dodaje pozytywnej energii na rozpoczęcie dnia.
Podobnie jak pudding czekoladowy, o którym już pisałam, nadaje się dla
maluchów po 6 miesiącu, z wyjątkiem dzieci na diecie bezglutenowej ponieważ owies
zawiera gluten.
Składniki:
woda ok. 2 szklanki
płatki owsiane 1 szklanka
jeden dojrzały banan
daktyle 5 sztuk
rodzynki garść
wiórki kokosowe garść (opcjonalnie)
łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
a żeby był czekoladowy dodatkowo łyżka kakaa lub karobu
Płatki gotujemy w wodzie do miękkości. Zazwyczaj są gotowe, kiedy
wchłoną całą wodę. W tym czasie moczymy daktyle, rodzynki i wiórki.
Kiedy płatki są gotowe miksujemy razem z bananem, namoczonymi bakaliami i
łyżeczką oleju kokosowego. Podajemy na ciepło lub zimno.
\
Często dodaję olej kokosowy ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Jest idealny przede wszystkim dla dzieci. Więcej informacji o nim tutaj.
Jutro na śniadanko zaserwuję ten mus moim dzieciom (Karolek 4 latka; Marcel 8 miesięcy). Dziekuję Ci, że się dzielisz z swoją wiedzą bo jest bezcenna. Myślę że będę tu zaglądać codziennie i wprowadzać w życie twoje rady i gotować ZDROWO z twoich przepisów. Dziękuję
OdpowiedzUsuń