czwartek, 25 października 2012

Wegański mus owsiano-bananowy











Kolejny deser, a nawet ulubione śniadanko mojego synka. 
Smakuje wyśmienicie i dodaje pozytywnej energii na rozpoczęcie dnia.
Podobnie jak pudding czekoladowy, o którym już pisałam, nadaje się dla maluchów po 6 miesiącu, z wyjątkiem dzieci na diecie bezglutenowej ponieważ owies zawiera gluten.










Składniki:

woda ok. 2 szklanki
płatki owsiane 1 szklanka
jeden dojrzały banan
daktyle 5 sztuk
rodzynki garść
wiórki kokosowe garść (opcjonalnie)
łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
a żeby był czekoladowy dodatkowo łyżka kakaa lub karobu




Płatki gotujemy w wodzie do miękkości. Zazwyczaj są gotowe, kiedy wchłoną całą wodę. W tym czasie moczymy daktyle, rodzynki i wiórki. Kiedy płatki są gotowe miksujemy razem z bananem, namoczonymi bakaliami i łyżeczką oleju kokosowego. Podajemy na ciepło lub zimno. 




\








Często dodaję olej kokosowy ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Jest idealny przede wszystkim dla dzieci. Więcej informacji o nim tutaj.



1 komentarz:

  1. Jutro na śniadanko zaserwuję ten mus moim dzieciom (Karolek 4 latka; Marcel 8 miesięcy). Dziekuję Ci, że się dzielisz z swoją wiedzą bo jest bezcenna. Myślę że będę tu zaglądać codziennie i wprowadzać w życie twoje rady i gotować ZDROWO z twoich przepisów. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...