... by później można było cieszyć się nim w zimowe dni!
Mrożenie jest procesem, który zachowuje bardzo dużo wartości odżywczych głównie białek, tłuszczów, cukrów, witamin, minerałów i enzymów, które są nieaktywne w tym czasie, natomiast po rozmrożeniu aktywność biologiczna powraca.
Ten sposób przechowywania żywności chroni ją przed procesami gnilnymi i utleniającymi.
Musimy pamiętać, żeby warzywa i owoce przed zamrożeniem dokładnie umyć i osuszyć, abyśmu mogli od razu po rozmrożeniu z nich korzystać.
Mrożonki możemy przechowywać do 12 miesięcy bez pogorszenia ich jakości.
Pamiętajmy przy tym, żeby nie zamrażać ponownie rozmrożonych już produktów spożywczych.
Niektórzy są przeciwni tej formie przechowywania żywności, jednak ja nie widzę w tym niczego złego.
Nie są to co prawda już te same żywe owoce i warzywa ale zawsze to przyjemnie przeżyć chwilę lata, kiedy za oknem pada śnieg... i doładować organizm ważnymi w tym okresie witaminami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz