Ciasta czekoladowe były moją zmorą do tej pory. Ciężkie, słodkie i
nie niosące ze sobą żadnych wartości ale niestety to moje ulubione
smaki. Tym „czekoladowym” bananowcem mogą objadać się dzieci i dorośli
bez ograniczeń. Jest pożywny i zdrowy. Jeśli jesteśmy na diecie
bezglutenowej płatki owsiane zastąpmy gryczanymi a mąkę orkiszową
również gryczaną.
Składniki:
Ciasto:
półtorej startej marchewki średniej wielkości
2 duże banany
garść rodzynek/ 7 daktyli
garść migdałów
50 g wiórek kokosowych
3 figi drobno posiekane
3 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego
laska wanilii
ok. 350 g ugotowanych płatków owsianych
5 łyżek karobu
30 g mąki amarnatusowej
45 g mąki gryczanej
59 g mąki białej orkiszowej
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio (bez wodorowęglanów)
świeże śliwki bez pestek pokrojone na ćwiartki
2 duże banany
garść rodzynek/ 7 daktyli
garść migdałów
50 g wiórek kokosowych
3 figi drobno posiekane
3 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego
laska wanilii
ok. 350 g ugotowanych płatków owsianych
5 łyżek karobu
30 g mąki amarnatusowej
45 g mąki gryczanej
59 g mąki białej orkiszowej
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio (bez wodorowęglanów)
świeże śliwki bez pestek pokrojone na ćwiartki
Polewa:
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka cukru kokosowego
4 łyżki karobu
odrobinka mleka kokosowego (opcjonalnie by polewa była bardziej mleczna)
1 łyżka cukru kokosowego
4 łyżki karobu
odrobinka mleka kokosowego (opcjonalnie by polewa była bardziej mleczna)
Mąki, proszek do pieczenia, olej i bakalie ucieramy w melakserze na
masę, dodajemy banana, marchew i figi i mieszamy na małych obrotach nie
pozwalając tym samym na ich dokładne rozdrobnienie. Obok oddzielamy
żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę a żółtka ucieramy z
cukrem i łyżką karobu. Łączymy wszystkie masy i mieszamy delikatnie.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy ziarenka z laski
wanilii a do drugiej pozostałe 4 łyżki karobu, kopiaste, tak by ciasto
było mocno czekoladowe. Do sylikonowej formy wlewamy najpierw masę
czekoladową, układamy na niej śliwki, i zalewamy masą waniliową. Ciasto
wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarniki i pieczemy ok. 50-60
minut. po ok. 40 minutach zmieniając temperaturę na 180′ C.
Na lekko wystudzonym cieście rozprowadzamy naszą mocno karobową
polewę i dekorujemy bakaliami, świeżymi bananami lub pozostawiamy samą
czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz