czwartek, 25 października 2012

Zapiekana cykoria w towarzystwie imbiru i słodkiego chilli








Pomysł ten podsunęła mi kiedyś przyjaciółka i gdy tylko usłyszałam listę składników, wiedziałam, że to są moje smaki, a pierwszy kęs tylko to potwierdził. Jestem miłośniczką cykorii w każdej jej postaci. Uwielbiam chrupać na surowo samą, podawać w niej przystawki i od niedawna zapiekać w sołdko-pikantnym sosie imbirowo-kokosowym.



Składniki:

kilka główek żółtej cykorii (ta jest moją ulubioną)
sos sojowy 3 łyżki
słodki sos chilli 4 łyżki
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki czerwonej pasty curry
łyżka miodu (nie jestem za podgrzewaniem miodu ale tu robię słodki wyjątek)
szklanka mleczka kokosowego
starty świeży imbir, bądź sproszkowany do smaku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oleju kokosowego



Cykorię myjemy i przekrawamy na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym słojami do góry (brzuszkami do dołu) tak aby sos przeniknął je głębiej.






 Z pozostałych składników robimy sos. Przelewamy go na nasze cykorie i wstawiamy do nagrzanego do 190stopni piekarnika, pieczemy ok. 30 min. Powinny być lekko chrupkie ale „spocone”.







Podajemy na ciepło z kaszą lub ryżem po indyjsku. Smakują też wyśmienicie po wystygnięciu po prostu z chlebkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...