czwartek, 25 października 2012

Karobowe naleśniki bez mleka




Składniki:

2 jajka
1,5 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam sojowego
szczypta soli
odrobinka wanilii
3 łyżki karobu (zamiennik kakao, więcej informacji tutaj)
ok. 2 szklanki różnych mąk: orkiszowej, amarantusowej, migdałowej, gryczanej itp.
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju – ja użyłam kokosowego\



Składniki mieszamy na masę konsystencji gęściejszej ale dobrze lejącej się śmietany. W zależności od tego jakich mąk użyjemy, nasz konsystencja może się różnić, więc wodą możemy ją regulować. Smażymy cienkie na gorącej patelni lekko zwilżonej olejem koksowym. Naleśniki podajemy z naszym ulubionym nadzieniem. 



Na zdrowie!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...