Ciecierzyca, zwana też cieciorką to bardzo przyjazny groszek o orzechowym posmaku. Jest źródłem białka o korzystnym składzie aminokwasowym, więc może zastępować w diecie mięso. Poza tym jest jednym z najcenniejszych źródeł, węglowodanów,
minerałów takich jak: fosfor, potas, magnez, wapń, cynk oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy A, C, E i K. Ze względu na wysoką
zawartość błonnika i stosunkowo niewielką kaloryczność (ok 160 kcal na
100g) polecana jest osobom na dietach wyszczuplających i diabetykom. Poza tym nie zawiera glutenu, a zmielona może zastępować mąkę. Największym jej walorem jest jednak jej smak. Jest pyszna nawet w formie najprostszej, czyli po prostu ugotowana. Wkrótce kilka przepisów z wykorzystaniem cieciorki. Pamiętajmy, że jeśli mamy w planach jakieś danie z cieciorką, powinniśmy dzień wcześniej, przynajmniej na noc, namoczyć ją w dużej ilości, bo cieciorka spuchnie, zimnej wody. Po porządnym namoczeniu, wodę odlewamy i wlewamy nową w proporcji 3:1 dla wody, bo podczas gotowania cieciorka będzie jeszcze piła wodę, w razie potrzeby dolewamy wodę podczas gotowania. Gotujemy do momentu, aż będzie mięciutka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz